Cloacade Film
Image default
Beauty en verzorging

Wat is melasma / zwangerschapsmasker? | Oorzaak en Behandeling

Zwangerschapsmasker/melasma

De zwangerschap, vrouwen die een kindje hebben kunnen het vaak omschrijven als een van de leukste en mooiste periodes uit hun leven. Uitkijken naar de komst van je kleine spruit, je voorstellen hoe die er uit zal zien is geweldig en bovendien heel spannend. Maar soms kan er ook een donkere schaduw liggen over de zwangerschap als je last hebt van een zwangerschapsmasker of anders melasma genaamd. Een heel normaal verschijnsel, dat wel meerdere zwangere vrouwen treft. Niets om ongerust over te zijn maar toch handig om te weten wat het juist is en hoe het eventueel behandeld kan worden.

 

Een zwangerschapsmasker, wat is het?

Heel veel vrouwen ontwikkelen tijdens het tweede en derde trimester van hun zwangerschap een zwangerschapsmasker. Een zwangerschapsmasker is een pigmentstoornis waarbij er bruine vlekjes op de huid ontstaan. Dit komt door de hormonen oestrogeen en progesteron die in het gezicht de cellen gaan aansporen om meer pigment te gaan aanmaken. Meestal zie je deze vlekjes dan op de wangen, het voorhoofd, rondom de ogen en de lippen. Het is helemaal niet schadelijk, hooguit wat vervelend.

 

Kan je een zwangerschapsmasker voorkomen?

Pigmentvlekken ontstaan heel vaak door de zon, daarom is het belangrijk om altijd, maar voornamelijk ook tijdens je zwangerschap, zoveel mogelijk voorzichtig om te springen met de zon. Ga je toch de zon in? Geen probleem maar wees dan voorzichtig, smeer je goed in met een goede zonnecrème die een hoge beschermingsfactor heeft en draag een petje of een hoed. Verder kan je niet veel doen om dit tegen te gaan, ben je er gevoelig voor dan zal de kans groot zijn dat je melasma zal ontwikkelen.

 

Kan je een zwangerschapsmasker behandelen?

Tijdens je zwangerschap is het het best om gewoon wat make-up te gebruiken om de vlekken te verdoezelen. Gebruik tijdens je zwangerschap zeker geen producten die de vlekken gaan bleken want hierin zitten stoffen die schadelijk kunnen zijn voor je baby. Meestal verdwijnen de vlekken na een paar maanden vanzelf dus is behandelen niet echt nodig. Wil je dit toch? Wacht dan tot na de zwangerschap en gebruik dan een bleekcrème of onderga lasertherapie. Wil je nog een keer zwanger worden? Hou er dan wel rekening mee dat de vlekken hoogstwaarschijnlijk dan wel zullen terugkomen en zelfs nog donkerder van kleur kunnen zijn.