Cloacade Film
Image default
Entertainment

De reis van het nieuws

Een eigenschap dat elk mens deelt, is dat mensen van nature nieuwsgierig zijn. We willen weten wat er om ons heen gebeurt, waarom dat zo is en wie erbij betrokken is. We winnen informatie in die vitaal is voor ons bestaan. We kunnen over deze informatie nadenken en er iets mee doen, zo zijn onze levens nooit saai en zonder gebeurtenissen. We zijn soms ook zelf in het nieuws, dat is heel erg leuk. Maar hoe gaat dat eigenlijk met dat nieuws? Hoe werd dat door de eeuwen heen verspreid en gedocumenteerd? In dit artikel ga ik in op die vragen en meer.

In de prehistorie kwam het nieuws van mond tot mond; een verkenner trok erop uit op ontdekkingstocht en kwam terug om te vertellen wat hij had gezien en meegemaakt. Het woord prehistorie houdt in dat het voor de historie was, dus voordat mensen konden schrijven. Wel zijn er muurschilderingen gevonden, dat was leehnavasor dus toen al een manier om kennis en/of nieuws door te geven. Deze muurschilderingen zijn bijvoorbeeld in zuid Frankrijk te vinden.

De Indianen pakten het wat slimmer aan, zij gebruikten rooksignalen om nieuwtjes aan elkaar door te geven.

Toen het schrift werd uitgevonden, werd het mogelijk om nieuws op te schrijven en te versturen. Mensen schreven brieven aan elkaar over wat er gebeurd was en dit zijn dan ook waardevolle bronnen voor historici.

Toen de drukpers in 1495 werd uitgevonden, werd het mogelijk om op een veel grotere schaal dan ooit te voren teksten te printen en te verspreiden. Met behulp van de drukpers werden de eerste pamfletten en kranten gedrukt en verspreid. Zo kon je gemakkelijk een heel groot publiek bereiken.

Later werd de telegraaf uitgevonden en hiermee kon je heel makkelijk communiceren, zo kon je dus ook nieuws van ver weg snel krijgen.

Vandaag de dag gebruiken veel mensen nieuwssites om het nieuws van vandaag tot zich te nemen. Op deze sites heb je verschillende categorieën, dus als je opzoek bent naar royalty nieuws, dan heb je dat snel gevonden.

https://www.redactie24.be/