Cloacade Film
Image default
Rechten

Wat is carrouselfraude?

Carrouselfraude komt voor in verschillende vormen. Eén van de meest bekende vorm is een vorm van online fraude die wordt gepleegd door hackers die gestolen creditcardgegevens gebruiken om online goederen te kopen en deze vervolgens tegen een lagere prijs aan andere mensen door te verkopen. Heel erg vervelend wanneer dit jou zou overkomen, maar gelukkig zijn er mogelijkheden om dit te voorkomen.  Dit soort fraude kan namelijk worden voorkomen door veilige browserextensies te gebruiken en te winkelen op websites met SSL-certificaten.

 

Gevolgen van carrouselfraude

Carrouselfraude kan enorm veel geld opleveren waardoor de overheid heel streng is geworden met de aanpak tegen carrouselfraude. Naast de bedrijven die deze praktijken uitvoeren is de overheid nu ook opzoek naar degene die goederen kopen van deze fraudeurs. Wanneer je weet dat je producten koopt van een carrouselfraudeur kan je hier serieuze boetes voor krijgen. Je bent namelijk nu zelf onderdeel van de fraude en zorgt ervoor dat de fraudeurs hier mee door gaan. Het is daarom belangrijk om carrouselfraudeurs aan te geven bij de politie wanneer je zeker weet wanneer er sprake is van fraude. Hiermee voorkom je een fixe boete en kunnen de fraudeurs aangepakt worden.

 

Veelvoorkomende vormen van fraude

Naast carrouselfraude zijn er nog meerdere vormen van fraude. Zo zijn er ondernemers die gebruik maken van faillissementsfraude. Wanneer een bedrijf failliet wordt verklaard is het belangrijk dat de huidige waarde van het bedrijf eerlijk verdeeld wordt onder de schuldeisers. Wanneer de ondernemer hier niet eerlijk in is en niet alles eerlijk verteld, dan is er sprake van faillissementsfraude. De meest voorkomende vorm van fraude blijft toch belastingfraude, hiervoor kan je dan ook strafrechtelijk vervolgd worden. Wanneer je als ondernemer niet goed doorgeeft elk jaar hoeveel je verdiend en uitgegeven hebt, dan pleeg je belastingfraude. Je moet namelijk een percentage van je inkomsten afstaan aan belasting, maar wanneer niet bekend is hoeveel je verdiend hebt kan de overheid ook niet precies weten hoeveel belasting ze van je krijgen. Het is daarom erg belangrijk voor elke ondernemer om dit elk jaar netjes voor elkaar te hebben.

https://www.jaeger.nl/expertise/btw-carrouselfraude/