Cloacade Film
Image default
Rechten

De drie soorten financieel economisch strafrecht

Financiële misdrijven kunnen worden geclassificeerd als witteboordencriminaliteit, waaronder verduistering, witwassen van geld, fraude en handel met voorkennis. De afgelopen jaren is het aantal gevallen van financieel economisch strafrecht met het gebruik van AI-tools sterk toegenomen. Deze tools hebben het voor wetshandhavers gemakkelijker gemaakt om verdachte transacties te detecteren en financiële ketens te kraken die anders onopgemerkt zouden blijven.

Soorten financieel economische misdrijven

Financiële misdrijven zijn een van de belangrijkste oorzaken van schade aan de wereldeconomie. Hieronder hebben we een aantal van deze soorten financiële economische misdrijven opgesomd, waarbij financieel economisch strafrecht om de hoek komt kijken:

  • Effectenfraude: bij dit soort misdaad gebruikt een persoon of bedrijf acties die zijn ontworpen om vals hoge of kunstmatig lage aandelenkoersen en winsten te produceren.
  • Bankfraude: dit soort misdaad is waarbij een persoon geld verkrijgt door middel van illegale activiteiten, dat ze vervolgens naar andere activiteiten kanaliseren. Ze kunnen hun geld ook gebruiken voor investeringen, vastgoedontwikkeling en persoonlijke luxegoederen.
  • Belastingontduiking: dit soort misdaad is wanneer individuen op oneerlijke wijze (zoals het niet aangeven van ontvangen inkomsten) belasting ontduiken over het inkomen dat ze ontvangen. Bovendien is het mogelijk dat sommige belastingplichtigen hun inkomen niet aangeven om de totale belastingdruk voor zichzelf of voor anderen met wie ze een nauwe relatie hebben (zoals echtgenoten) te verminderen.
  • Faillissementsfraude: een opkomende vorm van witteboordencriminaliteit. Het kan worden beschouwd als een vorm van identiteitsdiefstal, waarbij de persoon die het pleegt de persoonlijke informatie gebruikt van iemand die faillissement heeft aangevraagd om krediet te krijgen of frauduleuze aankopen te doen.

Waarom u strafrecht in uw bedrijf zou moeten overwegen

Wanneer u op zoek bent naar een bedrijf, is het belangrijk om te weten wat voor soort bedrijfscultuur u krijgt voordat u zich aanmeldt. Of uw bedrijf nu overweegt een advocaat in te schakelen of niet, dit zijn de voordelen van het strafrecht in het bedrijf. Het strafrecht kijkt naar alle aspecten van het bedrijfsleven, zoals effectenfraude, diefstal en verduistering om er maar een paar te noemen. Dit betekent dat bedrijven met strafrechtelijke expertise in een goede positie zullen zijn om complexere juridische kwesties aan te pakken die vaak ontstaan door het zeer competitieve karakter van bedrijven van vandaag.

 

 

https://www.jaeger.nl/expertise/financieel-economisch-strafrecht/