Cloacade Film
Image default
Dienstverlening

Cognitieve Gedragstherapie (CBT) en het Syndroom van Asperger

Het Syndroom van Asperger is niet te genezen. Echter, een mengsel van behandelingen maakt het mogelijk voor mensen gediagnosticeerd met deze vorm van autisme om de symptomen die negatief hun dagelijks leven beïnvloeden te beheren.

De meeste kinderen en volwassenen met deze aandoening gaan een vervullend leven leven, met een gepersonaliseerd mengsel van therapie en (soms)geneesmiddel. Een van de meest populaire methoden voor het omgaan met het Syndroom van Asperger is Cognitieve Gedragstherapie.

Over CBT

Cognitieve Gedragstherapie (CBT) is een doelgerichte en proactief, waarbij de therapeut en patiënt samenwerken om een strategie voor de behandeling van specifieke problemen te vinden. Dit verschilt van de reguliere spraak-gebaseerde therapie in het feit dat het verder gaat dan gewoon psychologisch onderzoek te hameren van bepaalde noodpatronen, onaangepaste denken, en zo voort, en het werken aan manieren om ze op te lossen. Het ontwikkelen van coping mechanismen, positief denken, en effectief gedrag zijn dergelijke oplossingen.

Hoe het kan helpen

CBT kan mensen helpen met het Syndroom van Asperger in het beheren van hun obsessief belangen en afhankelijkheid van routines te zijn; het is ook nuttig bij het ontwikkelen van methoden voor het verbeteren van de sociale interactie. Het doet dit door met de patiënt de angst te identificeren, die wordt geleverd door routines te hebben, of in het geval van socialisatie, welke onderdelen van conversaties en relaties hun verwarren. Nadat deze problemen zijn geïdentificeerd, de therapeut en de patiënt werken samen aan het maken van oefeningen en stap-voor-stap instructies voor het verminderen van angst en om te weten wat te doen in sociale situaties.

Want het vraagt de patiënt om in contact te komen met zijn of haar gevoelens en door negatieve emoties te werken, CBT heeft ook bewezen effectief te zijn in het behandelen van de depressie en angststoornissen, die vaak het Syndroom van Asperger begeleiden.

Moeilijkheden

Hoewel over het algemeen heel nuttig, mensen met een Autisme Spectrum Stoornis hebben een bijzonder moeilijk met CBT. De meeste patiënten gaan pas één of twee keer per week, een uur per keer, voor een bepaalde duur. Andere patiënten moeten vaker of langer gaan want het is moeilijker voor hen om te communiceren en emoties te identificeren.

Maar dit moet niet een punt van ontmoediging zijn. Ondanks enkele tegenslagen en tragere vooruitgang, CBT helpt mensen met het Syndroom van Asperger met hun leven in het algemeen. Het is een holistische behandeling die zich richt op vele symptomen in een keer, in tegenstelling tot veel geneesmiddel en andere therapievormen.

CBT kan helpen met het verminderen van de afhankelijkheid van geneesmiddel en het algehele geluk verbeteren van de mensen met het Syndroom van Asperger-twee enorme prestaties. Maar nog belangrijker, de oefeningen en coping mechanismen geleerd in CBT zijn onmisbare hulpmiddelen die elke dag gebruikt kunnen worden.

Meer info over Breda psychologen

https://www.depsycholoog.nl/breda/