Cloacade Film
Image default
Woning en Tuin

Laminaatvloer in de keuken: ja of nee?

De kwestie van laminaatvloeren in de keuken is ingewikkeld. Tegenstanders beweren dat laminaat in een keuken geen goed idee is omdat vocht en water het kan schaden. Pleitbezorgers beweren dat laminaat een van de betere vloerbedekkingen voor keukens is, omdat vocht juist kan worden gereguleerd.

Wat is de waarheid?

Vocht en water zijn de doodsvijand van laminaatvloeren. Uiteindelijk zal water zijn weg naar de kern vinden. Alleen de laminaatkern is van belang. Met voorzorgsmaatregelen kan water worden weggehouden van de kern. De slijtlaag van het Thysfloor laminaat bijvoorbeeld is verrassend duurzaam voor een dergelijk dun oppervlak. Wanneer een laminaatplank verslijt, is vervanging de enige optie omdat deze niet opnieuw kan worden aangebracht. Een plank vervangen is relatief eenvoudig omdat de vloer zweeft.

Waterschade: een kwestie van zorg

Water is een slechte zaak voor de meeste verdiepingen. Zelfs keramische en porseleinen tegels hebben, zo waterbestendig als ze zijn, waterabsorptielimieten. Als water lang genoeg op een keramische tegel ligt, zal de tegel water absorberen. De enige perfect ondoordringbare keukenvloer is een plaat vaste vloer (plaatvinyl) omdat het vinyl zelf niet poreus is en vrijwel geen naden heeft.

Het oppervlak van laminaat moet verzegeld blijven

Als het laminaat een zwak gebied heeft, zijn dit de randen. Terwijl de bovenkant is afgedicht met de slijtlaag en de bodem is gecoat, zijn randen rauw en dus vatbaar voor wateropname. Maar een goed geïnstalleerde laminaatvloer heeft naden aan de bovenkant die zo strak zijn dat ze praktisch niet bestaan. De omtrek is bedekt met plinten of kwartrond. Theoretisch kan water de kern niet bereiken.

Conclusie laminaat in de keuken

Zolang je de overheersende zorg voor vocht aanpakt, kun je laminaatvloeren in de keuken installeren. Als je je geen zorgen wilt maken over vocht, installeer dan vinylvloer of luxe vinylplaat (LVP). Qua uiterlijk is LVP een nauwe concurrent met laminaat en is het 100% waterdicht.

https://www.parket-winkel.be/laminaatvloeren-voor-elke-ruimte-in-je-huis/

Gerelateerde artikelen

Nieuwe woning maar moeite met de inrichting?

Schaf hier een boomstamtafel op maat voor jouw pand in Arnhem of omgeving aan

Hovenier vlak bij Linne die de tuin van uw dromen aanlegt