Cloacade Film
Image default
Kinderen

Een kind leren fietsen

Een kind leren fietsen

Sommige ouders vragen zich misschien af ​​wat de juiste leeftijd is om hun kinderen te leren fietsen. In feite is er geen perfecte leeftijd om te leren fietsen. Je moet rekening houden met de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van je kinderen. Wanneer je kinderen een goede coördinatie hebben, kun je ze al heel jong kennis laten maken met een loopfiets. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt deze fiets gebruikt om te leren balanceren terwijl het kind loopt. Het heeft geen pedalen. Kinderen kunnen de fiets voortbewegen door met hun voeten te duwen. Zelfs een peuter kan hiermee aan de slag. Je moet ze echter niet dwingen. Ga pas aan de slag als je kinderen interesse tonen om te leren fietsen. Hier zijn enkele tips die je kunt volgen om je kinderen te leren fietsen.

De fiets gebruiken die goed past

Je moet zorgen voor een fiets die past bij het lichaam van je kind. Zorg er dus voor dat je de juiste maat fiets kiest op basis van de lengte van je kind. Je kind moet op het zadel kunnen zitten terwijl de voeten op de grond staan. Ook al groeien kinderen, je moet ze geen te grote fiets geven. Het is dan te moeilijk voor hen om de fiets onder controle te houden omdat ze nog moeten leren om te fietsen. Zorg er ook voor dat ze gemakkelijk bij het stuur kunnen. Een kind leren fietsen kan vermoeiend zijn. Draag dus comfortabele kleding en gebruik een crossbody telefoontasje om je smartphone in op te bergen. Je hebt je telefoon dan bij de hand om foto’s te maken als je kind voor het eerst zelfstandig fietst. 

Oefenen om te fietsen

Vraag je kind allereerst om samen met jou te oefenen met het op- en afstappen. Je moet ze dit meerdere keren laten doen om ze vertrouwd te maken met de fiets. Vervolgens kun je ze vragen om de fiets met hun voeten te duwen. Ze kunnen met hun voeten schuifelen of beide voeten gebruiken om tegelijkertijd te glijden. Als ze de fiets duwen, moet je ze aanmoedigen om vooruit te kijken. Nadat je kinderen de manier van balanceren op hun fiets onder de knie hebben, is het tijd om te leren draaien en sturen. Daarna kan je kind beginnen om de trappers te gebruiken en met jouw steun daadwerkelijk te fietsen. Het kan handig zijn om een waterfles en wat snacks mee te nemen in een kinderrugzak meisje. Op die manier heb je ze bij de hand als je kind even aan een pauze toe is. 

Veiligheid

Elke keer dat je kind oefent moet hij of zij veiligheidskleding dragen. De veiligheidsuitrusting kan kinderen beschermen tegen ernstig letsel als ze van de fiets vallen. Ten eerste moeten ze een goede helm dragen. Ze kunnen ook handschoenen, kniebeschermers en elleboogbeschermers dragen. Daarnaast is het dragen van goede schoenen ook belangrijk. Zonder goede schoenen is het lastig om de trappers goed te bewegen en loopt je kind het risico op blessures en wonden bij het afstappen.