Cloacade Film
Image default
Zakelijk

Wat is het verschil tussen een Executive Assistant en een administratief bediende of secretaresse?

De taken van de Executive Assistent omvatten grotendeels dezelfde als die door administratief bedienden worden uitgevoerd: telefoongesprekken voeren en ontvangen, communicatie uitsturen namens de manager, het ontvangen van bezoekers, de verantwoordelijkheid over de planning en meer. Ze fungeren ook als “gatekeeper”, die beslist over wie in contact kan komen met de manager en welke informatie en hoe de manager die ontvangt. Ze bepalen dus voor een stuk mee het succes of falen van het bedrijf en de manager waarvoor ze werken. Hierdoor wordt hun job aanzien als een senior profiel met veel verantwoordelijkheden en een goede verloning. Hiervoor moeten ze natuurlijk wel een uitgebreide skillset bezitten zoals; kennis hebben van financiële zaken, verschillende talen spreken (hoofdzakelijk Engels), de schriftelijke en mondelinge communicatie kunnen voeren en analytisch vermogen hebben om te fungeren als sparringpartner voor hun manager.

Wat is je salaris als Executive Assistant?

Uiteraard is er niet één antwoord te geven en hangt het net als bij andere banen af van de exacte functie en werkervaring. Maar om een inschatting te maken van het gemiddelde salaris van een Management Assistant in 2019, zetten we hier enkele verschillende functies op een rijtje.

Startende Management Assistant – ongeveer 2200 euro

Het mooie van een baan als startende Management Assistant is dat je gemiddeld met een hoog salaris begint. Als je het bijvoorbeeld vergelijkt met andere afgestudeerden, dan zit je als Management Assistant echt goed. Een gemiddeld beginsalaris ligt ongeveer rond de 2200 euro. De taken die hierbij horen, zijn onder andere agendabeheer, e-mailbehandeling en andere administratieve en organisatorische taken. Voor deze functie wordt ook nog vaak de term secretaresse gebruikt, maar wij hanteren liever de term Management Assistant, omdat deze benaming beter overeen komt met de taken die uitgevoerd worden en bovendien gender neutraal is.

Management Assistant – 2900 euro – 3500 euro

Zit je op een hoger niveau als Management Assistant, dan kan je salaris nog verder oplopen. Op dit middenkader niveau ben je de assistent van een of meerdere managers, meestal van een afdeling. Accuraat agendabeheer, plannen en organiseren en mee- en vooruitdenken worden hierbij nog belangrijker. Het salaris ligt daarom rond de 3000 euro bruto en doorgaans erboven.

Deze rol is overigens niet strikt aan werkervaring gebonden. Sommige Management Assistants groeien hier wel vanuit een startende rol naartoe, maar er zijn ook werknemers die meteen als Management Assistant beginnen.

Executive Assistant (senior) – 3500 euro – 5000 euro

Wil je tot de grootverdieners behoren in het management ondersteunende vak, dan zul je in de rol van Executive Assistant moeten opereren. Je bent nu echt het verlengstuk van een directielid (CEO, CMO, CFO of COO) en zorgt ervoor dat diegene zijn werk goed kan uitvoeren, zonder dat die zich druk hoeft te maken over de organisatorische randzaken. In deze rol wordt van je verwacht dat je nog proactiever meedenkt met de manager. Je weet wat er speelt in de organisatie, kunt belangrijke zaken voorbereiden voor de manager, en diegene alvast hierover briefen. Je wordt zo een soort sparringpartner op procesniveau en persoonlijk niveau. De klik en vertrouwensband tussen Executive Assistant en manager is hierbij dan ook van groot belang.