Cloacade Film
Image default
Tuin en buitenleven

Zo belangrijk is beton voor onze samenleving

Het is zeer waarschijnlijk dat je maar een paar meter van een object vandaan bent dat gemaakt is van beton. Waarom die kans zo groot is? Eenvoudig: omdat beton ‘s werelds meest gebruikte bouwmateriaal is en wordt gebruikt voor de vervaardiging van een hoop producten. Dat heeft een hele goede reden: beton is goedkoop, makkelijk in allerlei vormen te gieten en zeer stevig. De eerste beschaving die het gebruik van beton breed omarmde, was het Romeinse Rijk. Het Colosseum is bijvoorbeeld voornamelijk uit beton opgetrokken. Na de ineenstorting van het Romeinse Rijk is het gebruik van beton zeldzaam geworden totdat de techniek vanaf de 18e eeuw opnieuw werd steeds vaker werd gebruikt, vooral in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk.

Sterk, veelzijdig en populair

Beton is het meest veelzijdige en populaire constructiemateriaal voor bouwen, alleen in Nederland wordt per jaar 15 miljoen m³ beton gebruikt. Er zijn veel redenen voor de populariteit van beton. Het kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor een groot aantal doeleinden en specificaties, het is betrouwbaar, relatief goedkoop en erg sterk. Verder is het vuurbestendig, geluidsisolerend en resistent tegen water en extreme weersomstandigheden. Beton kan in combinatie met veel andere producten gebruikt worden voor verschillende doeleinden. Het speelt dus een belangrijke rol bij het maken van gebouwen, infrastructuur, verschillende gebruiksproducten. Je kunt zeggen dat het één van de belangrijkste materialen in de moderne maatschappij is.

Een klassiek materiaal met moderne varianten

Beton wordt meestal gemaakt door het mengen van een granulaat (zand en stenen), cement als bindmiddel en water. Dit mengsel kan worden uitgespreid of gegoten in mallen voor het maken van bijna alle gewenste vormen. Er zijn ook speciale types beton, met andere eigenschappen of gemaakt met ongewone technieken. Vaak wordt voor deze speciale types het granulaat en/of het bindmiddel vervangen door een ander materiaal, zodat het de gewenste eigenschappen krijgt voor een specifieke toepassing.