Ahura Mazda was een god van wijsheid voor de vroegste beschavingen in West-Azië.

Met de designtaal ‘Kodo – Soul of Motion’ zette Chief Designer Ikuo Maeda van Mazda Motor Corporation in 2010 een gedurfde nieuwe richting in voor het design bij Mazda.

Kodo

Sinds 2009 vormt het Kodo design het uitgangspunt voor het ontwerp van nieuwe Mazda modellen. Het idee achter Kodo is het uitbeelden van de krachtige en onweerstaanbare schoonheid van een natuurlijke beweging in een stilstaand object.

Het woord Kodo vertaalt zich letterlijk als ‘hartslag’, maar met de toegevoegde betekenis om iets ‘leven’, of anders gezegd een ziel te geven.

Merk

De naam van het Mazda is afgeleid van de naam van de oprichter Jujiro Matsuda. Volgens Mazda refereert de naam eveneens aan Ahura Mazda, een god van wijsheid voor de vroegste beschavingen in West-Azië.

Geschiedenis

De naam van Mazda is aanvankelijk Toyo Cork Kogyo Co., Ltd.. Het bedrijf wordt opgericht in 1920 in Hiroshima. De overstap van het produceren van gereedschappen naar die van voertuigen vindt plaats in 1931. Dan wordt de Mazda-Go geïntroduceerd. Het is een soort autoriksja.

Formeel verschijnt de naam ‘Mazda’ echter pas in 1984 op de auto’s in Europa. Hoewel de vroegste voertuigen uit deze fabrieken dus ook al Mazda’s zijn. Tijdens de Tweede Wereldoorlog (1939-1945) bouwt Mazda wapens voor het Japanse leger. Pas vanaf de jaren zestig krijgt de autoproductie echt voet aan wal. De R360 wordt gepresenteerd in 1960. In 1962 volgt de Carol.

Tot de oliecrisis van 1973 gaat het voortvarend met Mazda. Die crisis heeft echter grote gevolgen. Grote verliezen volgen vanaf 1975. Het bedrijf gaat bijna failliet. Een interventie van het conglomeraat (“keiretsu”) de Sumitomo Group en de Sumitomo Bank is nodig om het bedrijf te redden.

Wankelmotor

In 1961 sloot Mazda een overeenkomst met het Duitse NSU voor het gebruik van het principe van de wankelmotor. Sindsdien produceert Mazda als enige autofabrikant auto’s met een wankelmotor.

Populaire Modellen

Vandaag de dag heeft Mazda een aansprekende reeks modellen ontwikkeld op basis van de Kodo-designtaal. Het aanbod varieert tussen compacte en grote modellen en alles wat daartussen zit. De Mazda 2 en Mazda 3 zijn populaire compacte hatchback modellen met achterklep. Het populairste zijn de SUV-modellen met een hogere zit. Met name de CX-3, CX-30 en CX-5 verkopen goed. Bijna alle modellen zijn voordelig te rijden via Mazda Private Lease

Mazda CX 3

De CX-3 is een 5-deurs crossover SUV die staat op het platform van de Mazda2. Het model is ook in ons land een succes.

In 2020 is de Mazda CX-3 SUV vernieuwd. Hij is een stuk duurzamer geworden. Zo maakt de SkyActiv motor gebruik van cilinderuitschakeling. Hij is nu ook leverbaar met een hybride motor. De standaarduitrusting is uitgebreid een nieuw 7-inch multimediasysteem Het model is weer helemaal bij de tijd.

De nieuwe CX-3 wordt gebouwd in de fabriek in Japan. Je kunt de auto ook leasen via Mazda CX-3 Private Lease. Je kunt natuurlijk ook kiezen om een wat ouder model te kopen.

Mazda CX 30

Ook de CX-30 is ontwikkeld op basis van de KODO-design filosofie van Mazda waarbij de kunst van het weglaten centraal staat. Het atletisch ontwerp en de vloeiende rondingen maken de CX-30 aantrekkelijk om naar te kijken.

De CX-30 speelt in op de wensen van veel klanten die een compacte auto willen combineren met het praktische gebruiksgemak en de ruimte van een SUV.

Dankzij de Skyactiv motor rijdt de CX-30 zuinig en levert hij prima prestaties. De Skyactiv-X motor is standaard voorzien van het M Hybrid-systeem, wat de energie van het remmen opslaat in een lithium-ion batterij. Hij rijdt hierdoor zuiniger, terwijl er toch maximale prestaties worden geleverd.

Mazda CX-30 Private Lease is een voordelige manier om in een nieuwe Mazda SUV te rijden.

Mazda CX5

De Mazda CX-5 is een absolute topper, met ultiem rijgenot, grote toegankelijkheid en relatief lage onderhoudskosten. De Mazda CX 5  is een ruime SUV.

De auto wordt geproduceerd sinds 2012. Het is de eerste Mazda SUV die gebruikmaakt van de KODO- designtaal. De designtaal is eerst uitgeprobeerd op de Mazda Minagi, een conceptauto uit mei 2011.

De tweede generatie Mazda CX 5 wordt sinds 2016 geleverd. Hij wordt gebouwd in de Ujina fabriek van Hiroshima. Hij ziet er het mooiste uit in de rode “Soul Red Crystal” carrosseriekleur. Mazda CX-5 Private Lease is al jarenlang populair.