Cloacade Film
Image default
Banen en opleidingen

5 redenen waarom flexibele vaardigheden zo belangrijk zijn bij het aannemen van personeel

werk zoeken

Puur professionele kennis en vaardigheden kunnen worden vergeleken met de “hardware” van een computer en flexibele vaardigheden – met “software”. Flexibele vaardigheden helpen u efficiënt te werken en uw vakkennis zo goed mogelijk toe te passen. Als de “software” zwak is, met gebreken, maakt het niet uit hoe goed uw hardware is. U kunt de duurste en meest functionele smartphone kopen, maar als het besturingssysteem faalt, wordt het moeilijk om deze te gebruiken. Evenzo, hoe uniek professionele competenties u ook bezit, zonder de juiste flexibele vaardigheden zullen ze nutteloos blijven en in de praktijk niet worden toegepast.

Recruiters beoordelen de flexibele vaardigheden van kandidaten in verschillende stadia van selectie, voornamelijk door middel van persoonlijke of video-interviews.

Waarom zijn flexibele vaardigheden zo belangrijk? Er zijn verschillende objectieve factoren.

1. Je moet constant leren
Tegenwoordig verandert de vaardigheden die nodig zijn om taken in een bepaalde positie met succes te voltooien, elke twee jaar drastisch. Maar als we een medewerker aannemen, hopen we op zijn langdurige werk in het bedrijf. Dit betekent dat hij zich voortdurend moet ontwikkelen, gericht moet zijn op het verwerven van nieuwe kennis en vaardigheden en moet streven naar persoonlijke groei. We mogen ook niet vergeten dat marktspelers op heel verschillende manieren tot succes komen. Positieve ervaring in het ene bedrijf is geen garantie voor succes in het andere: het vermogen om te leren en te veranderen is belangrijk, resultaten boeken onder verschillende omstandigheden.

Daarom wordt tijdens het interview de focus op leren en ontwikkeling noodzakelijkerwijs beoordeeld, ook in de zelfstudiemodus. De kandidaat heeft nieuwe diploma’s en certificaten van voltooiing van cursussen, seminars en masterclasses nodig. Als ze er niet zijn, wees dan niet lui om te vertellen wat je zelf hebt geleerd of wat je in de nabije toekomst zou willen leren.

2. Teams worden moeilijker
De gebruikelijke verticale patronen van teammanagement maken geleidelijk plaats voor nieuwe modellen met een minder rigide hiërarchie. Bedrijven maken steeds meer gebruik van nieuwe soorten teams: projectteams, geografisch verspreid, met een platte structuur.

Diversiteit is ook een belangrijke factor in het succes van moderne organisaties – een gediversifieerd team dat in de regel veel meer niet-standaard en unieke oplossingen kan bieden.

Om effectief te zijn in dergelijke teams, heeft een werknemer flexibiliteit nodig, het vermogen om zich aan te passen en opnieuw op te bouwen, zijn gedragsmodel te veranderen. En in het interview zal zo’n ervaring zeker als een voordeel worden beschouwd.

3. De zakenwereld versnelt
Nieuwe technologieën en razendsnelle veranderingen in de marktsituatie kunnen zelfs de meest doordachte plannen op hun kop zetten. Daarom zijn snelheid en snelle besluitvorming van cruciaal belang voor managers in moderne organisaties. Snel denken, daadkracht, verantwoordelijkheid nemen – dit alles komt naar voren en kan de kansen op een sollicitatiegesprek aanzienlijk vergroten.

Maar hier is het vooral belangrijk om niet ongegrond te zijn en uw kenmerken te ondersteunen met indrukwekkende voorbeelden. Is het u gelukt om het project uit te voeren in omstandigheden waarin de deadlines werden gehalveerd? Je moest je werk in een handomdraai herbouwen, maar uiteindelijk is alles gelukt? Geweldig, zorg er nu voor dat de recruiter op de hoogte is van deze verdiensten: vertel erover in het interview, vermeld het kort op het cv.

4. Bedrijven hebben variabiliteit nodig
Een vluchtige en multivariate wereld en markt suggereert dat er simpelweg niet één juiste oplossing is voor veel problemen en uitdagingen. De ideale kandidaat moet dit goed begrijpen en, indien mogelijk, dit begrip tonen in het interview.

Vaak nodigt een recruiter een potentiële werknemer uit om na te denken over een specifieke case of conceptueel probleem. En hier vallen veel kandidaten in een stupor, omdat ze mogelijke opties in hun hoofd beginnen uit te zoeken en erg bang zijn om “niet” in het antwoord te komen dat naar hun mening de werkgever verwacht.

Het goede nieuws is dat recruiters vaak graag meerdere reacties horen. Vooral als de kandidaat constructies gaat gebruiken als: “Onder voorwaarden A zou ik optie C voorstellen, onder voorwaarden D is optie Y geschikter.” Dit toont niet alleen flexibiliteit en variabiliteit in het denken, maar ook het vermogen om rekening te houden met context en andere belangrijke input.

5. Iedereen zou een leider moeten zijn
Leiderschap is niet langer een eerste vereiste exclusief voor topmanagers. Bedrijven hebben niet alleen professionele managers nodig, maar ook informele leiders die collega’s kunnen inspireren, opladen met energie en positieve emoties. Bovendien worden, zoals reeds vermeld, tegenwoordig steeds meer modellen van horizontaal beheer gebruikt.

Daarom, zelfs als u solliciteert naar een functie die geen verband houdt met teammanagement, aarzel dan niet om uw leiderschapspotentieel en initiatief te tonen. Dit vergroot niet alleen uw kansen om aangenomen te worden, maar het kan ook uw verdere ontwikkeling in het bedrijf versnellen.

https://www.vindazo.be